Autogene drainage
Autogene drainage is een vorm van ademhalingskinesitherapie waarbij de patiënt leert de eigen longen te draineren. Autogene drainage kan worden voorgeschreven bij infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, zowel chronisch als acuut, alsook bij aangeboren aandoeningen zoals mucoviscidose, primaire ciliare dyskinesie,enz. of aandoeningen van de longen ontstaan rond de geboorte (vb. bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren, veelvuldig infecties bij pasgeborenen, ...).
Autogene drainage is een vorm van ademhalingskinesitherapie waarbij de patiënt leert de eigen longen te draineren.
Bij volwassenen gebeurt dit door:
- de bovenste luchtwegen te reinigen via neusspoelingen
- het aanleren van correct gebruik van een aërosol (puffer)
- het aanleren van een bepaalde ademhalingstechniek om het slijm te transporteren en op te hoesten. De bedoeling is dat de drainage van de longen door de patiënt zelf actief wordt gedaan.
Baby’s en jonge kinderen zijn echter niet in staat om deze ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren. We spreken in dit geval van geassisteerde autogene drainage.
Door met de handen op een zachte manier druk te zetten op de borstkas, wordt de baby of het kind verplicht om op een bepaald (lager) niveau te ademen. We helpen uw baby of kind goed door de slijmen of mucus heen te ademen waardoor de slijmen loskomen en eenvoudiger kunnen worden opgehoest.
Baby's zullen na de hoest de slijmen inslikken, welke vervolgens in het spijsverteringsstelsel terecht komen en langs die weg het lichaam verlaten. Kleine kinderen kunnen een correcte hoesttechniek onder de knie krijgen, waardoor ze de slijmen op een goede manier leren ophoesten.